Går du i tankar kring att starta eget och börja arbeta för dig själv, istället för att arbeta för andra? Verkar det krångligt och oklart vad som krävs? Lugn, vi på Rättsakuten hjälper dig från start till mål. Vi ser till att det inte blir några oklarheter så att du kommer igång med ditt företag på ett enkelt och smidigt sätt. Dessutom kommer du att lära dig mycket under resans gång.
starta eget

Att välja bolagsform

Det första man ska göra när man ska starta eget bolag är att bestämma sig för vilken bolagsform som passar ändamålet bäst. Det finns framförallt två alternativ som kan bli aktuella. Antingen startar man en enskild firma eller ett aktiebolag.

Enskild firma

En enskild firma är det enklaste sättet att komma igång med sitt företag på. Här handlar det om att skaffa det som kallas för F/A-skatt, vilket innebär att du kan betala inkomstskatt som anställd och samtidigt betala in skatt för ditt egna företag. Det innebär att du enkelt kan fortsätta att vara anställd och starta företaget som en sidoverksamhet. Det är relativt enkelt att administrera och kräver inte nämnvärt mycket papper in till skatteverket. Nackdelen är att alla pengar du får in till företaget räknas som vinst och beskattas, efter att dina kostnader dragits av. Man kan alltså inte hålla pengar i bolaget och vänta med beskattningen. Skattesatsen blir i enlighet med den beskattning man har på sin övriga inkomst, men det tillkommer också sociala avgifter. En annan viktig aspekt är att man som enskild företagare är personligt ansvarig för alla skulder, med mera som företaget tar på sig.

Aktiebolag

Vill man istället kunna separera sitt företag från sin privata ekonomi så behöver man starta ett aktiebolag. För att starta ett aktiebolag så behöver man minst 25.000 kr i aktiekapital. Aktiekapitalet behöver dock inte enbart vara pengar på bankkontot. Det går bra att värdera tillgångar, till exempel en maskin och använde den som en del av aktiekapitalet. Ett aktiebolag är en så kallad juridisk person, vilket innebär att det nödvändigtvis inte är du som person som blir betalningsskyldig vid en eventuell konkurs. Här är det aktiebolagslagen som reglerar exakt hur det går till.
Kontakta oss redan idag så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa just dig med att komma igång med ditt företag. Vi kan även ge rådgivning gällande vilken bolagsform som passar bäst för just dina ändamål.
Fredrik Jörgensen

Fredrik Jörgensen

fredrik.jorgensen@rattsakuten.se
070-7756334

Kontakta Rättsakutens jurister!