Vad innebär försvarsavtalet mellan Sverige och USA för dig – Del 5 av 5 – sammanfattning – avsnitt 33

Se podden här nedan

Vad innebär det för Sverige och oss som bor i landet att USA och dess militär kommer hit. Vad har de för rättigheter och vad ska vi tänka på?

I detta avsnitt summerar Fredrik Jörgensen och folkrättsexperten Katinka Svanberg DCA-avtalet, försvarsavtalet mellan Sverige och USA. I avsnittet får du veta att amerikansk trupp åtnjuter en immunitet från ansvarsutkrävande under både krig och fredstid med undantag för fritid.

Dessutom ges rätten att placera tunga vapen på svensk mark samt militära konsulters befogenhet att verka i Sverige.

I Rättsakutens folkrättspodd analyserar Fredrik Jörgensen och Katinka Svanberg aktuella juridiska dilemman, nyheter och rättsfall för att erbjuda en förståelse för folkrättens tillämpning i konfliktsituationer. Genom att lyfta folkrättens roll i väpnade konflikter, både historiskt och i nutid, strävar podden efter att vara ett tillgängligt och informativt forum för folkrättsliga diskussioner.

Andra poddar

Vad händer om det är fel på elen?

Peter pratar bostadsköp är en videopodd om köp av fastighet och köp av bostadsrätt. Podden hjälper dig som köpare eller säljare att hantera en tvist om bostadsköp på bästa sätt eller att undvika att alls hamna i en tvist.

Bild på ett ansikte med texten i vit platta "Folkrättspodden"

Folkrättspodden

I Rättsakutens Folkrättspodd tar Fredrik Jörgensen med gäster upp aktuella juridiska problem, nyheter, rättsfall, intervjuer och serier.

Arvsrättspodden

I Rättsakutens Arvsrättspodd tar Fredrik Jörgensen och Kim Stjernberg upp aktuella juridiska problem, nyheter, rättsfall, intervjuer och serier.

Hur kan vi hjälpa till?

Beskriv kortfattat hur vi kan hjälpa dig så återkommer vi snarast.