Investeringsbedrägeri, även kallat förmögenhetsbedrägeri, ska du som offer ha blivit lurad att göra, eller avstå från något som du i normala fall inte hade gjort vilket gynnar bedragaren, men att det för dig blir en stor förlust. Hela syftet bakom ett sådant bedrägeri är att lura personer eller företag på pengar genom att investera i värdepapper, som exempelvis aktier, fondandelar, skuldebrev, postväxlar, sedlar, testamente. Eller satsning på råvaror, sedvanliga valutor, virtuell valuta eller digitala optioner.

I Sverige finns det hundratals företag och personer som årligen blir utsatt för investeringsbedrägerier

I Sverige finns det hundratals företag och personer som årligen blir utsatt för investeringsbedrägeri

Utmärkande drag för investeringsbedragare

De utmärkande dragen för investeringsbedragare är att de är mycket taktiska och framförallt har ett långsiktigt arbetssätt. Oftast börjar det hela med att du får ett oväntat telefonsamtal och uppringaren presenterar sig som en rådgivare inom investeringar, eller jobbar som säljare för en mäklarfirma till exempel.

Investeringsbedrägeri kan delas in tre olika faser:

 • Försäljningsfasen – ett förträffligt och lovande erbjudande om en investering som kommer ge stor avkastning inom kort tid.
 • Återköpsfasen – ett erbjudande till ett förmånligt pris om du säljer eller byter dina aktier.
 • Räddningsfasen – ett erbjudande om hjälp av exempelvis en advokatfirma, eller dylikt, att få tillbaka din investering.

De typiska offren

Det är sällan att du som offer är nybörjare inom investeringar och placeringar. Även om du har goda kunskaper eller har yrkesmässig erfarenhet kan du bli lurad – alla kan bli utsatta för bedrägerier. Trots att du känner stor skam och inte vill berätta är det av stor vikt att anmäla för att uppmärksamma bedrägeriet – det kan finnas fler som utsatts för samma bedragare.

Det är utmärkande att de mest utsatta länder som Sverige och våra grannländer är ett tacksamt mål och därför blir mer utsatta. Varför? Jo, för att vi talar god engelska inom de nordiska länderna och den verksamheten som sysslar med den här typen av bedrägeri är i många fall engelsktalande.

Investeringsbedrägeri – så här kan det gå till

I vanliga fall får du ett samtal från en så kallad mäklare eller placeringsrådgivare. Som exempel erbjuder bedragaren dig att köpa aktier och du hänvisas, som tillsynes är en professionell och seriös sajt där det finns beräkningsmodeller och dylikt, men som är helt felaktiga och falska.

Det är vanligt att bedragaren vid första kontakt bara är ute efter att fånga ditt intresse för en slags investering och frågar dig om det går bra att de skickar dig vidare information om detta. Är du intresserad och ger ditt medgivande kommer det att skickas broschyrer och blanketter till dig där du exempelvis fyller i uppgifter för att öppna ett konto.

Du som investerare kommer att, genom påtryckningar och på ett vilseledande sätt, göra en insättning på ett utländskt konto – med lovorden att du ska få din investering dubblad x antal gånger. Du bör vara extra misstänksam om du blir kontaktad av någon och ombeds att göra en investering, särskilt om det du ska investera i, och om betalningsmottagaren befinner sig i flera länder.

Därefter kommer du att få ytterligare kontakt, men dock utan något förslag på en speciell investering. Tanken bakom denna anknytning är att ta reda på mer om dig för att skapa ett förtroende och bygga upp en långsiktig relation. Det är vanligt att samtalet sker under inspelning just för att bedragaren lätt kan återknyta till era tidigare samtal.

Tips och råd om hur du skyddar dig

 • Var kritisk – att exempelvis få 20 % i avkastning inom kort tid låter ju för bra för att vara sant. Hur lockande och förträffligt det än är så är det troligen bara en stor bluff.
 • Ta dig en funderar på varför just du har blivit kontaktad. Hur kunde de få tag i just ditt namn?
 • Låt dig inte luras av en okänd människa på varken telefon eller mejl. Det är mycket skickliga och vältaliga människor som vet hur de ska framföra sig på ett förtroendeingivande sätt. De har proffsiga hemsidor, visitkort, blanketter och broschyrer. Den kostnaden de lägger ner för att verka seriösa och professionella är obetydlig mot vad de får ut genom att lura människor.
 • Gör en grundlig research om företaget om du ändå är intresserad av erbjudandet. Finansinspektionen (FI) har listat alla företag som anmält sig för finansiell verksamhet och även företag som har tillåtelse att erbjuda denna typ av tjänst. Finansinspektionen har även en varningslista över företag och liknande myndigheter. Du kan även kontrollera företag hos Bolagsverket och Svensk Handel.
 • Förstå vad det är du ska investera – analysera investeringen innan du skickar pengar till en okänd.
 • Skicka aldrig kopior till okända företag eller personer på dina personuppgifter eller kontouppgifter.
 • Ställ många frågor till säljaren – undviker säljaren att svara på frågorna eller inte verkar kunna svara på ett kunnigt sätt? Avsluta samtalet direkt!

Om du har drabbats av investeringsbedrägeri

Du har flera handlingsmöjligheter om du investerat i något som du misstänker är ett bedrägeri eller om du redan har drabbats. Allt är beroende på hur långt du har kommit:

 • Det är ingen skada skedd om du inte hunnit göra någon affär. Du avslutar givetvis kontakten direkt om det känns misstänksamt.
 • Har du nyligen gjort en betalning via ditt bankkonto ska du kontakta banken omedelbart så att de får större chans att stoppa transaktionen.
 • Kontakta polisen omgående för att göra en anmälan, oavsett om du varit utsatt för ett försök till bedrägeri eller att du har gjort en eller fler transaktioner som du vet är förlorade.

Få hjälp med att få tillbaka din investering

Det huvudsakliga ska du göra, om du har blivit utsatt eller misstänker ett bedrägeri, är att kontakta polisen för att anmäla. Däremot kan varken polisen, finansinspektionen eller andra relaterade myndigheter och organisationer, hjälpa dig att få tillbaka dina förlorade pengar – trots att det är brottsligt. Du ska givetvis anmäla till myndigheter som polisen, finansinspektionen etcetera (allt som berör detta ämne). Den enda hjälpen att få tillbaka dina förlorade pengar är att kontakta en jurist.

Vi på Rättsakuten hjälper till hela vägen och går igenom alla förutsättningar för varje specifikt fall. Kontakta oss redan idag!