Har du några frågor kring NFT:er eller behöver du hjälp i ett ärende som rör NFT:er? Vi på Rättsakuten kan ge dig rådgivning och assistans. Du är varmt välkommen att kontakta oss via mejl eller telefon för en konsultation.

Skapa NFT

Vem som helst kan enkelt skapa en NFT. Först måste du producera unik produkt som du vill sälja som en NFT. Det kan exempelvis vara en video, en gif, en teckning, en målning, ett musikalbum, ett fotografi, en dikt eller till och med en tweet. Så länge produkten kan återges digitalt är den möjlig att sälja som en NFT. 

Skapa ett konto 

Det enklaste sättet att skapa en NFT är att göra det via en plattform online. Den mest populära plattformen just nu är OpenSea där du kan skapa ett konto gratis. Andra vanliga är Rarible, SuperRare och Mintable. 

Blockkedjor

NFT:er existerar på så kallade digitala blockkedjor. När du väl har skapat din NFT kommer du att kunna ladda upp den på en digital blockkedja som plattformen i fråga stödjer, som exempelvis Ethereum, Polygon eller Klatyn. 

Digital plånbok

När du har skapat ett konto på en plattform som exempelvis OpeanSea är nästa steg är att anskaffa en digital plånbok där din NFT kan lagras. Det finns olika digitala plånböcker online, men om du använder OpeanSea är MetaMask en bra utgångspunkt, vilket är ett tillägg som enkelt går att ladda ned till chrome, iOS och android. För att ladda ned MetaMask klicka här. Andra populära plånböcker är MyEtherWallet, WalletConnect och CoinBase.

Att skapa en NFT

På OpenSea är själva skapandet av en NFT gratis, vilket kallas för “lazy minting”. Om det är första gången du skapar en NFT på OpenSea måste du dock betala en engångsavgift för ditt konto. Observera att andra plattformar ibland kan ta betalt för själva skapandet av en NFT. 

Exakt hur du går tillväga för att skapa en NFT beror på vilken plattform du har valt. Nedanför finns en kort guide för hur man skapar en NFT på plattformen OpeanSea. 

Skapa en NFT på OpenSea

Du måste börja med att skapa en “collection” där du sedan kan lägga till din NFT. 

Skapa en collection: 

 1. Gå till OpeanSeas webbsida https://opensea.io/.
 2. Håll muspekaren på din profilikon i det högra hörnet längst upp och tryck på “my collections”.
 3. Tryck på “Create a collection”.
 4. Fyll i de begärda uppgifterna. Du måste bland annat välja vilken blockkedja du vill ladda upp din NFT till. På OpenSea kan du antingen välja Ethereum eller Polygon. Om du väljer Polygyon slipper du betala gasavgifter. Redan i denna del kan du välja om du vill ta ut royalties för din NFT.
 5. Klicka på “Create”.
 6. Följ instruktionerna och koppla din MetaMask plånbok till Opeansea (om du inte redan har gjort det).

Du har nu skapat en collection. Nästa steg är att skapa en NFT som du kan lägga till i din collection.

Skapa en NFT:

 1. Gå till OpeanSeas webbsida https://opensea.io/.
 2. Gå till din profil genom att klicka på din profilikon det högra hörnet längst upp.
 3. Klicka på “Create”.
 4. Följ instruktionerna och koppla din MetaMask plånbok till Opeansea (om du inte redan har gjort det).
 5. Ladda upp filen du vill ska bli en NFT. OpeanSea stödjer många olika typer av mediefiler såsom JPG, PNG, GIF, SVG, MP4 m.m.
 6. Fyll i det övriga uppgifter som behövs för att skapa din NFT, exempelvis namn, beskrivning och försäljningspris. Observera at OpenSea tar ut en mindre serviceavgift. Du kan också välja om du vill ta ut en royalty för din konst.
 1. Välj vilken blockkedja du vill ladda upp din NFT till. På OpenSea kan du antingen välja Ethereum eller Polygon. Om du väljer Polygyon slipper du betala gasavgifter.
 2. Klicka på “Create” eller “skapa”.
 3. Godkänn eventuell gasavgift.

Du har nu skapat en NFT. Nästa steg är att lägga till din NFT i din collection för att sedan lägga upp din NFT till försäljning.

Gasavgifer  (transaktionskostnader)

Även om själva skapandet av en NFT är gratis på OpenSea tillkommer det så kallade gasavgifter/transaktionskostnader senare i processen, förutsatt att du har valt blockkedjan Ethereum (blockkedjan Polygon är gratis). Det är därför viktigt att du beaktar dessa kostnader innan du väljer att skapa och sälja en NFT. 

Gasavgifter kan uppkomma exempelvis om du accepterar ett anbud, köper en NFT eller säljer en NFT. På OpeanSeas hemsida finns en guide där du kan se vilka typer av transaktioner som omfattas av gasavgifter på plattformen, klicka här.  

Observera att du endast kan betala dessa avgifter med den kryptovaluta som plattformen stödjer. Du måste alltså ha rätt typ av kryptovaluta i din digitala plånbok. 

Det går inte att ange exakt hur mycket du kommer behöva betala då storleken på avgifterna varierar beroende på belastningen på nätverket. Du kan bevaka storleken på gasavgifer på olika webbsidor online och välja att genomföra transaktioner när priset är lägre, se exempelvis https://ethgasstation.info/

Sammanfattning

Om du vill skapa en NFT kan du börja med att skapa ett konto på den plattform som du vill använda. Vanliga plattformar är OpenSea, Rarible, SuperRare och Mintable. Du behöver också anskaffa en digital plånbok som exempelvis MetaMask där du kan lagra din NFT och krypotvaluta för att betala gasavgifter och ta emot betalning vid försäljning. 

När du väl har anskaffat ett konto och en digital plånbok kan du börja skapa dina NFT:er och lägga till de i din collection för att sedan lägga upp till försäljning. 

För att kunna sälja NFT:er tillkommer det transaktionskostnader/gasavgifter som du behöver betala med kryptovaluta. Det är därför bra om du från början anskaffar kryptovaluta till din digitala plånbok. Vilken kryptovaluta du väljer beror på vilken plattform du har valt, men för OpenSea fungerar ETH/ether bra.

Har du några frågor kring NFT:er eller behöver du hjälp i ett ärende som rör NFT:er? Vi på Rättsakuten kan ge dig rådgivning och assistans. Du är varmt välkommen att kontakta oss via mejl eller telefon för en konsultation.

Fredrik Jörgensen

Jurist Fredrik Jörgensen

fredrik.jorgensen@rattsakuten.se
070-7756334
08-55766324

Kontakta Rättsakutens jurister!