Romansbedragare inleder ofta kärleksrelationer på nätet. Det är tyvärr ett växande problem där de utsatta förlorar pengar och förtroende för andra människor och ofta känner stor skam livet ut. Inget brottsoffer ska känna någon skam för bedragarens manipulativa beteende.

Romansbedrägeri är ett brott

Romansbedrägeri kallas också sol-och-vårare. Det är inget brott att inleda en romans för att på något sätt få ekonomiska fördelar, eller att ha flera partners är heller inget som leder till ett straff enligt brottsbalken. När det anses vara bedrägeri är när någon vilseleder dig till en handling du normalt inte skulle göra, eller på ett försumligt och uppsåtligt sätt drar vinning av det. För bedrägeri inkluderar det även att denne har lämnat falska eller ofullständiga uppgifter för att på något annat sätt mixtra med andra informationsbehandlingar. Allt för att påverka resultatet i vinstsyfte för att skada någon annan.

Vanliga kontaktsätt och profiler

Romansbedrägerier, även kallat sol-och-vårare och catfishing, sker vanligtvis via dejtingsidor eller sociala medier på internet, dock inte alltid. Den här typen av lurendrejeri går ut på att bedragaren systematiskt försöker inleda en kärleksrelation med dig för att i senare skede be om hjälp av olika anledningar, endast för att bedra dig på pengar. Observera att romansbedrägeri kan hända både kvinnor som män.

Bedragare jagar oftast på många olika dejtingsidor – kända som mindre kända sajter. Varför det kallas för romansbedrägeri är för att kontaktsökande personer som vill hitta en partner är vanligtvis mer mottagliga för den här typen av bedrägeri. Det är vanligt att sociala medier som Facebook, Skype, Yahoo Messenger och MSN används för den här typen av bedrägeri.

Bedragarna betalar inget medlemskap, utan de utnyttjar gratisfunktioner som många kommunicerbara sajter erbjuder. Givetvis är dess profilbild stulen och informationen är påhittad. De är mycket skickliga att hitta på information om denna profil för att vara så intressant och lockande som möjligt. Vanliga profiler som bedragaren oftast använder sig av är engelsktalande män som tjänstgör utomlands i exempelvis Afghanistan eller Syrien som officer eller läkare. Det är vanligast att kvinnor råkar ut för denna typ av profil.

Tänk på att den du har inlett en kärleksrelation med inte ens behöver vara en man eller kvinna. Söker du som kvinna kärlek på nätet och fastnat för denna fantastiska och intressanta man, så kan det lika gärna vara en kvinna som sitter bakom tangentbordet, likaväl om du är en man som fattat tycke för en kvinna – oavsett din sexuella läggning formar sig bedragaren efter dig som individ.

Romansbedragare inleder ofta kärleksrelationer på nätet

Romansbedrägeri är ofta en process där fortroende och känslor byggs upp över tiden.

Fem vanliga varningssignaler att beakta

  1. Bedragare använder sig ofta av färdiga texter som klistras in i meddelanden som skickas till dig. Detta för att de vanligtvis är analfabeter, obildade och kan väldigt dålig engelska. Inte bara för att det är lättare för de att använda sig av färdiga texter, utan för att det är många potentiella offer som kontaktas dagligen. Se nedan för vanliga varningstecken.
  2. Bedragarna befinner sig oftast utomlands, som exempelvis Nigeria, Afghanistan, Ghana, Libyen.
  3. De utgör sig för att tillfälligt jobba som läkare, något inom det militära, ingenjörer och dylikt. De har heller ingen familj, är änka eller änkling. Kvinnliga bedragare utger sig oftast att vara modeller – vanligtvis är de ryska, afrikanska, asiatiska, eller ukrainska kvinnor som vill till Sverige.
  4. Bedragaren/bedragerskan är mycket charmig och hänvisar dig till att kommunicera vidare mer privat på exempelvis en chatt som Skype.
  5. Du får många frågor om dig som person, men de undviker att svara på dina frågor om dem själva. Tidigt i er konversation får du många komplimanger och du blir ofta tilltalad som ”Dear”, ”Beloved” eller ”My Love”. Det kommer också väldigt snabbt hur starka känslor bedragaren har för dig och planerar er framtid tillsammans. Felstavningar, eller osammanhängande meningar, i språket är (fast de utgör sig för att vara amerikaner) ännu ett stort varningstecken och ett vanligt sådant.

Den största varningssignalen – behovet av pengar

När du känner att er relation har nått den nivå där förtroendet är starkt och kärleken sprudlar har bedragaren nått sitt mål – nu är det dags för att bedragaren vill komma till Sverige för att leva detta lovande liv med dig, dock med förhinder eller andra anledningar till att ekonomiskt inte kunna träffa dig.

Ett exempel:

Din kärleksbedragare har inte råd för tillfället att resa till dig och ber om pengar för att ni ska kunna ses snarast. Du vill såklart hjälpa till för att er träff ska ske. När ”resan” och allt annat därvid är fixat får bedragaren förhinder och behöver ytterligare pengar för att kunna träffa dig. Oftast är anledningen att en eller flera oförutsedda avgifter plötsligt dyker upp. Bedragaren kan fortsätta med sina ursäkter till att inte kunna resa till dig. Det har hänt en olycka, en närstående har insjuknat och eller att ha fastnat i flygplatsens tull och snabbt behöver pengar.

Bedrägeriet kan fortgå

En relation på nätet kan pågå under en längre period innan bedragaren är i plötsligt behov av pengar av olika anledningar. När frågan om pengar dyker upp är det också väldigt bråttom. Till en början kan det handla om mindre belopp, men i det ögonblicket du har skickat pengar blir det snart behov ännu mer pengar – så länge du betalar kommer bedragaren att fortsätta be om mer pengar.

Romansbedragare är oerhört skickliga på att manipulera och lura sina offer, allt för att skapa ett förtroende. Det kan till och med skickas blommor eller andra gåvor hem till dig för att övertyga dig om att er romans är verklig. Det finns egentligen inga gränser för hur långt en bedragare kan gå för att få sin vilja igenom – det är inte ovanligt att det förekommer hot och våld i detta sammanhang.

Har du slutat att skicka pengar kommer relationen att ta slut, men det betyder inte att bedrägeriet är slut – du kan komma att bli kontaktad av någon som erbjuder dig hjälp att få tillbaka dina pengar. Även det är bedrägeri, eftersom du ombeds att betala en summa pengar för att du ska få den hjälp du blivit erbjuden, men utan att du får någon hjälp.

5 tips och råd för att undvika bedrägeri i samband med en romans

  1. Om något låter för bra för att vara sant så är det heller inte sant. Var kritisk.
  2. Gör din egen utredning på personens namn och profilbild på nätet. Det är troligt att profilbilden har använts i flera sammanhang och är förmodligen falska.
  3. Var bestämd och motstå förslag och andra påtryckningar.
  4. Ge aldrig ut känslig information om dig själv.
  5. Skicka aldrig pengar till någon du inte känner och aldrig har träffat.

Utsatt för romansbedrägeri på nätet?

Om du befarar att du har blivit utsatt för romansbedrägeri rekommenderas det att du kontaktar din bank omgående för att om du har betalt med VISA eller Mastercard  be om en chargeback. Har du nyligen gjort en transaktion har banken större chans att stoppa den. Kontakta polisen och berätta vad som pågår, förmodligen är det fler som har berättat om samma situation. Har du blivit utsatt ska du göra en anmälan. Tänk på att aldrig känna skam för att du drogs med i all charm och smicker – vem som helst kan drabbas. Känn dig istället stolt för att du stod emot. Romansbedrägeri kan ibland sammanfalla med investeringsbedrägeri. Berätta och varna andra!

Sammanfattning

Att bli förälskad på nätet är inget brott. Däremot händer det att förälskelsen övergår till ett bedrägeri i värsta fall. Som utsatt kan man undra varför det händer just mig. Den bistra sanningen är att det kan hända vem som helst. Du som har en romans på nätet ska däremot inte skicka pengar eller uppge dina personuppgifter. Börjar de be om pengar för vissa anledningar så är det tyvärr ingen romans – det är ett bedrägeri.

Vi på Rättsakuten hjälper till hela vägen och går igenom alla förutsättningar för varje specifikt fall. Kontakta oss redan idag!