En chargeback, som det heter på engelska, är en återbetalning och är relaterat till konto- eller kreditkort som har använts för att köpa något online. Det som inte alla vet är att det finns olika typer av chargebacks. Läs vidare för mer information!

Bedrägerirelaterade chargebacks

Första typen av chargeback är bedrägerirelaterad. Den här typen är enklare att bevisa och mycket lättare att förstå och hantera. Tappar du ditt konto- eller kreditkort och en annan person plockar upp det med avsikt att börja göra inköp. I detta fall är det en självklarhet att du inte är ansvarig för de köp förövaren har gjort. I första hand ska du kontakta din bank där kortet är utfärdat av för att stoppa ytterligare köp. Därefter ska du polisanmäla bedrägeriet.

Det kan även handla om bedrägeri när du använt ditt konto- eller kreditkort för att köpa en produkt på nätet, men som aldrig levereras. Det är även bedrägeri om du har köpt en produkt utefter den specifika informationen som det berör, men du får levererat en produkt som inte överensstämmer med informationen som angavs.

Chargeback går att ansöka om för den som blivit utsatt för bedrägeri.

Chargeback går att ansöka om för den som blivit utsatt för bedrägeri.

 

Ett exempel på bedrägerirelaterad chargeback

Du beställde en fabriksny dator online med en särskild kapacitet, men istället fick du kanske levererat en begagnad, eller en mindervärdig modell – kanske fick du levererat en helt annan artikel, som ett våffeljärn. Där du har beställt ifrån kommer inte att vara dig behjälplig överhuvudtaget eftersom det handlar om ett rent bedrägeri. I detta fall är det givet att det har förekommit ett bedrägeri och du förtjänar en återbetalning, en så kallad chargeback.

Tjänsterelaterade chargebacks

Den andra typen är tjänsterelaterade bedrägerier. Att handla/sälja med binära optioner har ökat väsentligt de senaste åren och i takt med det har även bedrägerierna ökat.

Den här typen av bedrägeri tenderar bankerna ha svårt att sätta sig in i –  eftersom du i detta fall inte bestrider att du godkänt köpet och inte heller att handlaren erbjöd en specifik tjänst. Däremot bestrider du att den specifika tjänsten som du ingick inte levererades. Det krångliga är nu att bevisa det.

Det här är en utmaning som är betydligt mer krävande i jämförelse med den mer tydliga typen av bedrägeri som nämndes tidigare.

Varför är det mer komplicerat? Eftersom för att du i detta fall har gjort en skriftlig överenskommelse och med stor sannolikhet har vederbörande bett om ytterligare dokument som du har överlämnat i god tro. Det innebär att denne med fördel kan intyga att du med egen vilja ingick en affärsrelation och var fullt medveten om vad du gjorde.

För att ta reda på mer om hur chargeback fungerar klicka här.  Historien om chargeback hittar du här. En chargeback krävs om du som konsument vill häva eller reklamera köp av vara eller tjänst, ett annat sätt att se på det är att du har blivit utsatt för ett avtalsbrott. För att få svar på dina frågor om chargebacks, klicka här.

Vi på Rättsakuten hjälper till hela vägen och går igenom alla förutsättningar för varje specifikt fall. Kontakta oss redan idag!